Usturoiul ocupă, de departe, primul loc într-un top al legumelor preferate. Da, e adevărat, fiind vegetariană, leguma preferată a multora, carnea, pică din start. Așadar, nu prea aveam cum să lipsesc de la premiera filmului independent Usturoi, produs și scris de Radu Băzăvan, alias Groparu. Pe mine m-a cucerit încă de la titlu!

No, hai să vă spun despre film! Intriga este una “vegetariană”, cu două clanuri rivale de etnie romă din Sălaj: clanul lui Usturoi și clanul lui Ceapă. Ei bine, Eremia este un băiat de’al lui Ceapă, care visează la bogăție pentru a-l ajuta pe fratele său să se căsătorească cu una dintre fetele lui Usturoi. Nicușor, prietenul lui Eremia, îi propune să se facă împreună actori, undeva pe la Hollywood sau la Cluj, că e mai aproape. Și aici începe aventura lor, încercând să ajungă la Cluj, să devină actori cu mulți bani și să se și întoarcă în aceeași seară! Nu vă spun mai mult ca să nu stric surpriza. Poate totuși că în rețeta filmului mai apare, undeva pe la final, și un pic de Praz, pentru și mai multă savoare!

Filmul ne arată zona frumoasă a Sălajului, pe care am descoperit-o acum mai bine de 3 ani, dar și Clujul, în toată splendoarea sa. Ei bine, odată cu descoperirea Sălajului acum 3 ani, i-am întâlnit și pe oamenii săi, care apar acum în film: Mircea Groza (care își joacă propriul rol în film), bucătar-șef, care face cea mai bună mâncare romană, cu ierburi de la Porolissum, și Tibi Covaci (alias Usturoi), care mânuiește cu măiestrie vioara. La începutul filmului am recunoscut și pălincia de lângă Porolissum și pe nenea care nu m-a lăsat până nu am băut un pahar de pălincă.

Din păcate, filmul nu este difuzat încă în cinematografe, dar eu sper că îi vine rândul curând. Nu de alta, dar deja l-am promovat printre prieteni și i-am convins că trebuie să-l vadă.

Am fugit să fac un mujdei!